Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Οικογενειακός σωφρονισμός του "εγκληματία γονιού" [Ένα ενδιαφέρον μίνι άρθρο - έρευνα του Cosmoistorika]

Μπορεί η γέννηση ενός παιδιού να μεταστρέψει την εγκληματική δράση ενός ατόμου ή απλώς διαχέεται το "μικρόβιο" της αλητείας από γενιά σε γενιά; Προφανώς, η ανατροφή μιας νέας ύπαρξης που έρχεται στον κόσμο τροποποιεί άρδην τις προτεραιότητες του καθενός, όμως είναι διαφορετική η περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει συνηθίσει να ζει στο περιθώριο, διαπράττοντας παράνομες ενέργειες, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Πολλοί αναρωτιούνται αν ένα τέτοιο άτομο δύναται να προσφέρει στα παιδιά του ένα υγιές και ομαλό περιβάλλον ή αν τελικά είναι καταδικασμένη όλη η οικογένεια να ακολουθήσει το δρόμο της βίας και της παρανομίας. Εντέλει, ο εγκληματίας παρασύρει την οικογένεια στην παρεκκλίνουσα συμπεριφορά ή η οικογένεια μεταμορφώνει τον τρόπο δράσης ενός κακοποιού;

Οι απόψεις διίστανται και, εκ πρώτης όψεως, οι πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν σε αντιφατικά συμπεράσματα. Πάντως ο κοινός παράγοντας στον οποίο έχουν καταλήξει και το οποίο επηρεάζει τις επιλογές και τη συμπεριφορά που θα αναπτύξουν οι εγκληματίες ως οικογενειάρχες είναι κατά πόσον ήταν προγραμματισμένη η έλευση ενός παιδιού. Κοινωνικές  παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι όταν ένα άτομο με παράνομο βίο αποφασίζει, από πριν, ότι θέλει να αποκτήσει οικογένεια, μετουσιώνεται ως χαρακτήρας και όταν έρθει ένα μωρό στη ζωή του γίνεται πιο στοργικός πατέρας, έχοντας λιγότερες πιθανότητας να παραστρατίσει ξανά σε έκνομες ενέργειες. Ακόμη και όταν κάποιος, ο οποίος έχει καταλήξει πως επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια, οδηγηθεί στη φυλακή, είναι πολύ πιο πιθανό να αποτινάξει το προφίλ του κακοποιού όταν θα ξαναβγεί στην κοινωνία.

Ο μεγάλος - έμπειρος άντρας κακοποιός, κυρίως, είναι αυτός που έχει επιλέξει την κατάλληλο σύζυγο και ανυπομονεί να γίνει πατέρας, έτσι ώστε να αφήσει στο παρελθόν τα ατοπήματα στα οποία υπέπεσε. Moλονότι τα κοινωνικά κλισέ προτάσσουν ο πατέρας να είναι πιο αποστασιοποιημένος από τα παιδιά του, η αλλαγή σε έναν εγκληματία είναι πολύ σημαντική, καθώς πλέον αναζητά μια μόνιμη, νόμιμη εργασία, σκεπτόμενος το μέλλον και τη διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής για το παιδί του. Η αλλαγή δεν είναι προσωρινή έως ότου το παιδί μεγαλώσει, αλλά φαίνεται πως επέρχεται μια μόνιμη αλλαγή στην κοσμοθεωρία του. Έχοντας "χορτάσει από εμπειρίες", όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν πρώην κακοποιοί και νυν οικογενειάρχες, ύστερα από χρόνια φουρτούνας αγκυροβόλυσαν σε ένα απάνεμο λιμάνι. 

Βέβαια, η επιστροφή στην "ομαλή ζωή" σε τόσο μεγάλη κλίμακα δεν ισχύει και στην περίπτωση των γυναικών κακοποιών στις οποίες η δημιουργία οικογένειας και παιδιού αντιμετωπίζεται συχνά ως ''ατύχημα'' και όχι ως πραγματική επιθυμία για αλλαγή ζωής. Μεγάλο είναι το ποσοστό των νεαρών κακοποιών γυναικών που ''ρίχνουν'' το παιδί τους έτσι ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτα στα μονοπάτια της παρανομίας. Οι γυναίκες, όμως, που κρατούν το μωρό τους επωμίζονται, κατά κύριο λόγο, μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας και ανατροφής του νεογέννητου και ξαφνικά απομονώνονται από τον καθιερωμένο τρόπο ζωής τους. Πολλές φορές αγωνίζονται μόνες τους στα όρια της επιβίωσης, αφού ο αγνοείται ο πατέρας του παιδιού κι, έτσι, εγκαταλελειμμένες, δίχως βοήθεια, οδηγούνται πολύ συχνά σε ακραίες λύσεις.


Περιπτώσεις εγκατάλειψης του παιδιού και της μάνας από τον πατέρα κακοποιό είναι πιο συνηθισμένες στις μικρότερες ηλικίες αντρών, με αντίστοιχα φαινόμενα να παρατηρούνται, ωστόσο, και από μεγαλύτερους άντρες. Όπως μας πληροφόρησαν, όταν είσαι πιο μικρός ως εγκληματίας έχεις άλλες προτεραιότητες. Μάλιστα, παρατηρείται πως σπάνια ένας κακοποιός επιθυμεί να φτιάξει οικογένεια με μια γυναίκα εγκληματίας, δημιουργώντας έτσι και σε αυτό το ζήτημα ένα είδος ανισότητας, αφού ο άντρας επιδιώκει διακαώς μια γυναίκα σύζυγο εκτός του παράνομου χώρου. Ακόμη, όμως, και αν ο εκάστοτε αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του και δημιουργηθεί μια πλήρης οικογένεια, οι γυναίκες αναγκάζονται να μένουν περισσότερες ώρες μαζί με το παιδί, νιώθοντας εγκλωβισμένες και μη έχοντας συνειδητοποιήσει τις ευθύνες που επωμίζονται πλέον

Είναι πιο συχνό φαινόμενο οι γυναίκες, κι όχι οι άντρες, να επιστρέφουν στην εγκληματική, παρεκκλίνουσα ζωή που αντιβαίνει κοινωνικές αξίες και κανόνες, όταν το παιδί περάσει τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς η οικογένεια σε αυτές προέκυψε, δεν αποφασίστηκε. Η απρόοπτη, συνεχής επαφή της μάνας με το παιδί λειτουργεί, πιο πολύ, ανασταλτικά στην προσπάθεια αλλαγής του προφίλ του εγκληματία που κατείχε. Φυσικά, συχνά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που αυτός ο εξαναγκασμός μετέτρεψε άρδην την κακοποιό σε φιλεύσπλαχνη μάνα που θέτει ως μόνη προτεραιότητα την οικογένεια και τα παιδιά της, αλλά αυτό αποτελεί μάλλον την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα. Χωρίς κάποια ουσιαστική βοήθεια από κάποιο άτομο ή ειδική ομάδα, η γυναίκα κακοποιός συνήθως επιστρέφει στην παράνομη ζωή της, ίσως και με δυσάρεστες επιδράσεις στην υγεία ή την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών της.


Επομένως, διαπιστώνεται πως η πιο καθοριστική παράμετρος για την μεταμόρφωση ενός κακοποιού σε φρόνιμο σύζυγο και οικογενειάρχη δεν είναι τόσο η έλευση ενός παιδιού, αλλά κυρίως η απόφαση του ίδιου πως επιθυμεί να αλλάξει χαρακτήρα και τρόπο ζωής. Τις περισσότερες φορές το παιδί από μόνο δεν είναι αρκετό για την αλλαγή του "εγκληματία γονιού", καθώς παρατηρείται ότι αφού το παιδί περάσει τα πρώτα χρόνια της ηλικίας του, ο γονιός μπορεί να επιστρέψει και πάλι στην παλιά νοοτροπία του. Τα εντονότερα προβλήματα στη δημιουργία οικογένειας έχουν οι γυναίκες κακοποιοί κι όχι οι άντρες και για αυτό τα αποτελέσματα του ''σωφρονισμού μέσω της απόκτησης οικογένειας'' είναι λιγότερο ορατά από ότι αντίστοιχα στο αντρικό φύλο. Συνοπτικά, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουν προαποφασίσει ότι θέλουν οικογένεια προέρχεται από άντρες μεγαλύτερων ηλικιών που έχουν επιλέξει συνειδητά να αλλάξουν ζωή


·Το άρθρο αποτελεί μια μίνι έρευνα του Cosmoistorika για ένα θέμα το οποίο δεν έχει τραβήξει πολύ πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Η έρευνά μας έγινε, κυρίως, με προσωπικές επαφές με άτομα που κατάφεραν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή της ζωής τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου