Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Εθελοντικός Τουρισμός»

Το πνεύμα της ανιδιοτέλειας και της αγάπης για το συνάνθρωπο δεν διακατέχει την πλειονότητα του πληθυσμού σήμερα. Η ναρκισσιστική εσωστρέφεια και η αλαζονεία έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε μονάδες και όχι σε ομάδες. Όλα αυτά μπορεί να μπορεί να τα νικήσει το κίνημα του εθελοντισμού! Βοηθώντας ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε δυσχερή θέση δείχνουμε το ποιον μας, την ποιότητα που έχουμε. Δεν περιμένουμε αντάλλαγμα, αλλά προσπαθούμε να ανακουφίσουμε εκείνους που πραγματικά υποφέρουν.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν ανθήσει και καλύπτουν πλέον όλους τους τομείς (πολιτισμό, περιβάλλον, αθλητισμό, ψυχική και σωματική υγεία κλπ). Υπάρχουν φωνές που αναφέρουν ότι "κάτι τρέχει με τις ΜΚΟ", καθώς σε μια κοινωνία ατομικισμού δεν μπορούν να υπάρχουν και να διατηρούνται ενεργές τόσες πολλές οργανώσεις και σωματεία.


Εμείς σήμερα θα αναφερθούμε στον εθελοντικό τουρισμό ο οποίος συνδυάζει δουλειά, προσφορά, αλλά και διακοπές. Υπάρχουν δεκάδες ΜΚΟ και οργανώσεις ανά την Ελλάδα που δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να συμμετάσχει σε εθελοντικά προγράμματα, όπως η ΑΡΧΕΛΩΝ, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Αρκτούρος. Επιπλέον προσφέρονται και προγράμματα για δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, στο εξωτερικό, καθώς τα άτομα ταξιδεύουν σε μια άλλη χώρα, γνωρίζουν, φτιάχνουν και βοηθούν ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

Το έργο και η ιδέα του εθελοντικού τουρισμού είναι υπέροχη, αφού οι άνθρωποι αγωνίζονται συνεχώς, είναι ενεργοί παγκόσμιοι πολίτες, κάνουν κάτι που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο και δεν "κλείνουν τα αυτιά" τους στις καταστροφές και τις αδικίες που συμβαίνουν. Όμως αυτό ισχύει πάντοτε;
 
 
Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει στην ιδέα της ανιδιοτελούς προσφοράς, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους ανάδειξη, επισκέπτονται τριτοκοσμικές, φτωχές χώρες για να δείξουν τον "καλό τους εαυτό" στις φωτογραφίες και όχι στην πράξη. Τέτοιοι δεν είναι μόνο οι διάσημοι, αλλά και απλοί καθημερινοί πολίτες. Είναι εθελοντές μόνο για να αναδειχτούν, να βγάλουν φωτογραφίες όπου βοηθούν ανθρώπους και μόλις τελειώνει η φωτογράφηση κάθονται άπραγοι και παρατηρούν τους άλλους. Δεν νοιάζονται για τις ανάγκες των άλλων, αλλά θέλουν να προβληθούν ως "φιλάνθρωποι" στον κύκλο τους.

Χαρακτηριστική μια περίπτωση την οποία μας αναφέρει ο υπεύθυνος της εθελοντικής δράσης: «Ήρθε μια παρέα 3 νέων κοριτσιών και 2 αγοριών για να βοηθήσουν στην δράση. Έτσι τουλάχιστον νομίζαμε. Οι κοπέλες είχαν έρθει με τεράστια τακούνια, υπερβολικό μακιγιάζ και τα αγόρια κρατούσαν φωτογραφικές μηχανές. Δεν μας ένοιαξε η έντονη εμφάνισή τους, αλλά μας πείραξε η συμπεριφορά τους. Πήραν μέρος, τελικά, στην διανομή των προϊόντων που είχαμε, όμως δεν τις κρατήσαμε και πολύ. Έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες με κάθε άνθρωπο που ερχόταν σε αυτές, τόσες πολλές που τελικά ξεχνούσαν να μοιράσουν τα προϊόντα. Ήταν γλυκές στην κάμερα και αγενείς με τον κόσμο, αφού αδιαφορούσαν παντελώς για αυτούς. Πολλές φορές, μάλιστα, κορόιδευαν πολίτες, επειδή ήταν φτωχοί και κακοντυμένοι. Δεν τις ανεχτήκαμε και τις διώξαμε αμέσως. Μόλις τους είπαμε ότι αφού δεν αγαπάνε τους άλλους, δεν αγαπάνε ούτε τους εαυτούς τους, αντί να το σκεφτούν αυτό, γελάσανε»!

Έτσι, φαίνεται ότι εθελοντισμός σημαίνει πράξη, συμμετοχή, αγάπη προς όλους και όχι απλά εμφάνιση σε μία δράση. Άλλωστε ισχύει πάντοτε και η φράση: «Εκεί που ήσουν ήμουνα και εκεί που είμαι θα' ρθεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου